Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami polecam na kanapki śniadaniowe - smakuje idealnie w połączeniu z rukolą i ulubionymi warzywami.
Składniki:
- 1 cebula
- szklanka zielonej soczewicy
- 5 łyżek oliwy
- 15 suszonych pomidorów
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- oregano
Sposób przygotowania:
- doprawioną wyżej wymienionymi przyprawami i pokrojoną cebulę podsmaż na patelni na łyżce oliwy,
- soczewicę namocz uprzednio ok. 2 godziny, następnie gotuj aż zmięknie na wolnym ogniu w osolonej wodzie,
- suszone pomidory pokrój i dodaj do usmażonej cebulki,
- ugotowaną soczewicę dodaj do pozostałych składników, dodatkowo dodaj 4 łyżki oliwy,
- wszystko razem blenduj tak, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję -
w razie potrzeby dopraw jeszcze dodatkowo pieprzem i oregano.
Hummus przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
Sposób przygotowania:
- doprawioną wyżej wymienionymi przyprawami i pokrojoną cebulę podsmaż na patelni na łyżce oliwy,
- soczewicę namocz uprzednio ok. 2 godziny, następnie gotuj aż zmięknie na wolnym ogniu w osolonej wodzie,
- suszone pomidory pokrój i dodaj do usmażonej cebulki,
- ugotowaną soczewicę dodaj do pozostałych składników, dodatkowo dodaj 4 łyżki oliwy,
- wszystko razem blenduj tak, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję -
w razie potrzeby dopraw jeszcze dodatkowo pieprzem i oregano.
Hummus przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
Hummus uwielbiamy, a Twoja propozycja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń