Ciasto daktylowe



 Ciasto daktylowe

Wilgotne, aromatyczne i przepyszne ciasto daktylowe. 
Szybkie w przygotowaniu!

Składniki:
- 250g daktyli bez pestek
- 250ml wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150g masła
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki budyniu waniliowego
- 2 łyżki ksylitolu/cukru

Polewa:
- 4 łyżki miodu
- 50g masła
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego



Sposób przygotowania:

- daktyle bez pestek zalej wodą i dodaj łyżeczkę sody, całość gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną,
- do miski wsyp mąkę, cukier/ksylitol, budyń oraz wbij jaja - delikatnie wszystko wymieszaj,
- masło roztop w rondelku,
- miękkie daktyle blenduj na gładką masę, następnie odstaw do ostygnięcia,
- do miski i pozostałych w niej składników dodaj roztopione masło oraz ostudzoną masę daktylową - wszystko zmiksuj na gładką masę - masa powinna być gęsta, niezbyt twarda, nie bardzo płynna,
- piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż do piekarnika i piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż wiórki będą zarumienione.

SMACZNEGO!




Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz