Puszysta jajecznica szefa kuchni


Puszysta jajecznica szefa kuchni

Zrobienie jajecznicy jest banalne i chyba każdy to potrafi...jednak... zrobienie jej tak, aby wyszła puszysta jajecznica i aromatyczna, dzięki odpowiednio dobranym przyprawom... to już nie lada wyzwanie! :)

Uwielbiam jajecznicę na śniadanie, a Wy?

Składniki:

- 2 jaja,
- 3 pieczarki
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 1 plasterek chudej szynki,
- 1 łyżeczka klarowanego masła,
- sól i pieprz do smaku,
- oregano do smaku,
- szczypta chili.

Sposób przygotowania:

- pieczarki, cebulę i szynkę pokrój na drobniutką kosteczkę,
- na patelni rozpuść klarowane masło i usmaż pokrojone dodatki,
- wszystko dopraw solą i pieprzem oraz oregano,
- jaja wbij do miseczki i nie roztrzepuj!,
- gdy składniki na patelni będą usmażone dodaj do nich jaja i najpierw mieszaj białko tak, aby żółtko pozostało nie ruszone,
- następnie gdy już białko się zetnie wymieszaj wszystko razem z żółtkiem,
- na koniec dodaj szczyptę chili,
- uważaj, aby jajecznica nie ścięła się w całości, ważne aby jajecznicę smażyć na wolnym ogniu, a nawet przy mieszaniu jajecznicy z żółtkiem odstawić patelnię na bok.

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam! I właśnie uświadomiłam sobie jak dawno jej nie jadłam - muszę to jak najszybciej zmienić ;)) Twoje wygląda przeeepyszniee :)

    OdpowiedzUsuń