Drożdżówki fit

Drożdżówki fit z dżemem


Pyszne drożdżówki fit ! 
Niesłodkie, wilgotne i miękkie - pyszna propozycja na II śniadanie.

Składniki:
(na 12 drożdżówek)
- 3 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 6 łyżek oleju;
- 5 łyżek cukru trzcinowego/ksylitolu;
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- 1 łyżka nasion chia;
- 3 małe jaja;
- 1/3 kostki świeżych drożdży;
- 1 szklanka mleka;
- ulubiony dżem - ja wybrałam domowy borówkowy.


Sposób przygotowania:

- mąkę wymieszaj w dużej misce, dodaj olej, nasiona chia, sól, cukier, wbij jaja;
- mleko delikatnie podgrzej i rozpuść w nim drożdże;
- mleko z drożdżami dodaj do miski wraz z pozostałymi składnikami - zacznij wyrabiać ciasto;
- w razie potrzeby gdy ciasto podczas wyrabiania będzie za bardzo kleiste - dosypuj mąki;
- ciasto powinno być lekko lepkie i zwarte;
- odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość;
- gdy ciasto wyrosło, odrywaj kawałki ciasta, rozkładaj na ręce i w środek dodawaj po łyżeczce lub więcej ulubionego dżemu - zaklej drożdżówkę z każdej strony bokami ciasta - uformujesz w ten sposób okrągłe bułeczki;
- gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 15 minut aby jeszcze podrosły i posmaruj białkiem jaja;
- piecz w temperaturze 170 stopni przez ok.20-25 minut, aż się pięknie zarumienią.

Propozycja podania drożdżówki fit na zdjęciu: z odrobiną masła orzechowego.

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

3 komentarze: