Bezglutenowe bułeczki kukurydziane
Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 szklanki mąki bezglutenowej;
- 150g jogurtu naturalnego;
- 2 szklanki wody;
- 4 łyżki oleju;
- 1,5 łyżeczki soli morskiej;
- 3,5 łyżeczki cukru;
- 1/2 kostki świeżych drożdży.
Sposób przygotowania:
- mąki łączymy razem, dolewamy jogurt, olej oraz sól i cukier;
- drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie wlewamy do mąk - wszystko ugniatamy łącznie na gładką masę - odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. pół godziny (ciasto dużo nie urośnie!);
- formujemy w ręce kuleczki, nacinamy według upodobania i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
- pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni, aż się zarumienią - [UWAGA-bez termoobiegu, gdyż mogą się zrobić jeszcze bardziej twarde!].
Pychotka. :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
UsuńSerdeczne dzięki za przepis:) Zaprasza do poczytania o szkodliwości glutenu na http://timona.pl/ oraz zapoznania się z wieloma innymi, prozdrowotnymi ciekawostkami..
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!
UsuńWyglądają rewelacyjnie. Muszę je kiedyś zrobić mojemu tacie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń