Bezglutenowe bułeczki kukurydziane



BEZGLUTENOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE

Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła.

Składniki:

- 3,5 szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 szklanki mąki bezglutenowej;
- 150g jogurtu naturalnego;
- 2 szklanki wody;
- 4 łyżki oleju;
- 1,5 łyżeczki soli morskiej;
- 3,5 łyżeczki cukru;
- 1/2 kostki świeżych drożdży.

Sposób przygotowania:

- mąki łączymy razem, dolewamy jogurt, olej oraz sól i cukier;

- drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie wlewamy do mąk - wszystko ugniatamy łącznie na gładką masę - odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. pół godziny (ciasto dużo nie urośnie!);

- formujemy w ręce kuleczki, nacinamy według upodobania i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;

- pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni, aż się zarumienią - [UWAGA-bez termoobiegu, gdyż mogą się zrobić jeszcze bardziej twarde!].

SMACZNEGO!

Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Pychotka. :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdeczne dzięki za przepis:) Zaprasza do poczytania o szkodliwości glutenu na http://timona.pl/ oraz zapoznania się z wieloma innymi, prozdrowotnymi ciekawostkami..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie. Muszę je kiedyś zrobić mojemu tacie :)

    OdpowiedzUsuń