Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi


TARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI

Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego!

Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę od rutyny i obowiązków, a tym samym pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i rozkoszy.



Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki owsianej;

- 1 szklanka mąki pszennej/bezglutenowej;

- szczypta soli;

- 3 łyżki oleju;

- 200g masła;

- 1 jajo;

- 1 żółtko.

Składniki na masę migdałową:


- 100g migdałów;

- 100g masła;
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta;

- 1/4 szklanki cukru;

- 2 żółtka;

- 4 orzechy brazylijskie;

- 0,5 szklanki mąki pszennej/bezglutenowej.


Owoce:

- 1 jabłko;

- 1 gruszka;


- cynamon do smaku.

Udekorowanie płatkami czekoladowymi Decorada Delecta.





Sposób przygotowania ciasta:


- mąki mieszamy, dodajemy sól, olej, jajo i żółtko – dodajemy następnie kostkę zimnego masła – i wszystko razem kroimy – najlepiej na stolnicy – po połączeniu się masła z mąką wyrabiamy dalej ciasto ręcznie;

- po wyrobieniu ciasto musi być elastyczne i gładkie – wkładamy je do lodówki na ok. 30 minut.



Sposób przygotowania masy migdałowej:


- migdały i orzechy brazylijskie siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy je do ciepłego masła, żółtek oraz cukru, następnie dodajemy mąkę i cukier waniliowy Delecta;

- wszystkie składniki mieszamy, aż masa będzie dokładnie połączona i gładka.



Przygotowanie ostateczne:


- zimne ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i nakładamy na okrągłą formę (która uprzednio należy wysmarować masłem);

- ciasto musi być również rozprowadzone na boki – owsiane ciasto jest specyficzne i nie tak elastyczne jak pszenne, dlatego może dość się urywać, ale zawsze urwane części należy dopasować
i dokleić rękoma;

- na ciasto nakładamy masę migdałową, a na nią układamy pokrojone w plasterki gruszki i jabłka – całość posypujemy delikatnie cynamonem;

- tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, najlepiej w trakcie pieczenia zmieniać intensywność podgrzewania z obustronnego tylko na dół, aby od dołu tarta była dobrze podpieczona.



Po wyjęciu tartę należy posypać płatkami czekoladowymi Decorada Delecta.


SMACZNEGO !

 




Piecz... ot tak... prosto z serca!

Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo smaczną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście wychodzi baaardzo smaczna :) W szczególności posmak czekolady dzięki płatkom daje specyficzny smak i aromat. :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tarta jest bardzo smakowita. Udało się wypróbować przepis?

      Usuń