Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi
TARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI
Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego!
Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę od rutyny i obowiązków, a tym samym pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i rozkoszy.
Składniki na ciasto:
-
1,5 szklanki mąki owsianej;
-
1 szklanka mąki pszennej/bezglutenowej;
-
szczypta soli;
-
3 łyżki oleju;
-
200g masła;
-
1 jajo;
-
1 żółtko.
Składniki na masę migdałową:
-
100g migdałów;
-
100g masła;
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta;
-
1/4 szklanki cukru;
-
2 żółtka;
-
4 orzechy brazylijskie;
-
0,5 szklanki mąki pszennej/bezglutenowej.
Owoce:
- 1 jabłko;
- 1 gruszka;
- cynamon do smaku.
Udekorowanie płatkami czekoladowymi Decorada Delecta.
Sposób przygotowania ciasta:
-
mąki mieszamy, dodajemy sól, olej, jajo i żółtko – dodajemy następnie kostkę
zimnego masła – i wszystko razem kroimy – najlepiej na stolnicy – po połączeniu
się masła z mąką wyrabiamy dalej ciasto ręcznie;
-
po wyrobieniu ciasto musi być elastyczne i gładkie – wkładamy je do lodówki na
ok. 30 minut.
Sposób przygotowania masy migdałowej:
-
migdały i orzechy brazylijskie siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy je do
ciepłego masła, żółtek oraz cukru, następnie dodajemy mąkę i cukier waniliowy Delecta;
-
wszystkie składniki mieszamy, aż masa będzie dokładnie połączona i gładka.
Przygotowanie ostateczne:
-
zimne ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i nakładamy na okrągłą formę
(która uprzednio należy wysmarować masłem);
-
ciasto musi być również rozprowadzone na boki – owsiane ciasto jest specyficzne
i nie tak elastyczne jak pszenne, dlatego może dość się urywać, ale zawsze
urwane części należy dopasować
i dokleić rękoma;
i dokleić rękoma;
-
na ciasto nakładamy masę migdałową, a na nią układamy pokrojone w plasterki
gruszki i jabłka – całość posypujemy delikatnie cynamonem;
-
tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut,
najlepiej w trakcie pieczenia zmieniać intensywność podgrzewania z obustronnego
tylko na dół, aby od dołu tarta była dobrze podpieczona.
Po
wyjęciu tartę należy posypać płatkami czekoladowymi Decorada Delecta.
SMACZNEGO !
Wygląda na bardzo smaczną!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wychodzi baaardzo smaczna :) W szczególności posmak czekolady dzięki płatkom daje specyficzny smak i aromat. :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńTak, tarta jest bardzo smakowita. Udało się wypróbować przepis?
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń