Dietetyczny mazurek z kajmakiem


Przepis na... DIETETYCZNY MAZUREK Z KAJMAKIEM


Kruche słone ciasto, słodka delikatna masa i posmak chrupiących orzechów - tak w paru słowach można nazwać Mazurek z kajmakiem, które podarowałabym Wszystkim łasuchom, którzy dbają o swoją linię i szczupłą sylwetkę. Porcję mazurka polecałabym na II śniadanie lub podwieczorek w sytuacji gdy mamy ochotę na delikatną słodycz kojącą podniebienie! :)

Porcja snikersa to ok. 190 kcal.

                                                                                    Składniki:

- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej;
- 1 całe jajo;
- 3 żółtka;
- 1 masło;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta;
- 4 łyżki kakao w proszku;
- masa krówkowa/kajmakowa 300g;
- 2 szklanki orzeszków ziemnych;
- kuleczki zbożowe Delecta;
- połowa gorzkiej czekolady;
- 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego. 




Sposób przygotowania:

- mąkę należy wysypać na stolnicę, następnie dodać pozostałe składniki: masło, jajo, żółtka, sól, proszek do pieczenia;
- w pierwszej kolejności należy pokroić masło nożem wraz z mąką, a następnie wyrobić ciasto tak, aby było gładkie i wszystkie składniki równomiernie się połączyły;
- gotowe ciasto dzielimy na pół - następnie połowę ciasta należy włożyć do lodówki, a drugą połowę wyrabiamy ponownie - tym razem z dodatkiem kakao - wyrobioną masę wkładamy również do lodówki na ok. 30 minut;
- schłodzone ciasta wyjmujemy z lodówki - jasną masę wałkujemy na cienkie ciasto i wkładamy do blaszki wysmarowaną masłem;
- kakaowe ciasto również wałkujemy i układamy na jasne ciasto w blaszce - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach;
- po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika - gdy lekko ostygnie smarujemy kajmakową masą - mniej więcej na 5mm grubości - całość posypujemy orzeszkami ziemnymi;
- przygotowanie polewy: gorzką czekoladę roztapiamy w małym garnuszku i mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego i cytrynowym cukrem Delecta;
- mazurka polewamy polewą i posypujemy kuleczkami zbożowymi Decorada Delecta.


SMACZNEGO!


Piecz... ot tak... prosto z serca!

Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz