Dietetyczne mielone



DIETETYCZNE MIELONE - przepis

Mielone są aromatyczne dzięki ziołowej i czosnkowej nucie, a przede wszystkim są wykonane z indyczego, chudego mięsa.

Jeden mielony to ok. 150 kcal.


Składniki:

- 500g mielonego mięsa z indyka;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 średnia cebula;
- 1 jajo;
- 2 szczypty soli;
- 1 łyżka oregano;
- 1 łyżka majeranku;
- otręby pszenne - 2 łyżki;
- 4 łyżki oliwy;
- pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

- mięso doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym, oregano oraz majerankiem, a następnie mieszamy z jajem i otrębami pszennymi, które zawierają najwięcej błonnika wśród otrębów;
- czosnek przekładamy przez praskę - dodajemy do mięsa, a cebulę należy zetrzeć na tarce na drobniutkich oczkach - również dodajemy ją do mięsa;
- z mięsa formujemy kotlety o okrągłym kształcie średniej wielkości - smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie - każdą stronę mielonych na średnim ogniu tak, aż się zarumienią;
- ze względu na to, że mielone nie smażone są w głębokim tłuszczu - po delikatnym podsmażeniu na patelni, układamy wszystkie mielone do żaroodpornego naczynia i przed podaniem pieczemy je w piekarniku w 150 stopniach przez ok. 30 minut, aby się dopiekły w środku.

SMACZNEGO!


Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz