Granat - wartości odżywcze





 
Granat – niezwykły owoc o pysznym smaku i aromacie, którego można dodać nie tylko do deserów ale i do warzywnych sałatek!



Jakie ma wartości odżywcze?

Przede wszystkim granat zawiera dużo witaminy C oraz wapnia. Dodatkowo posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Owoc granatu dobroczynnie wpływa na nasz układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega procesom starzenia wzmacniając ściany komórek, a tym samym regenerując skórę.





W 100g granatu znajdziemy również 4g błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie na nasz układ trawienny. Więcej o błonniku znajdziesz → tutaj.



Co ciekawe – sok z granatu jest uważany za eliksir miłości, z tego względu iż przeciwdziała impotencji, podnosi libido oraz wpływa pozytywnie na popęd seksualny.



Ciekawy smak i ciekawe doznanie podczas gryzienia. :) Owoce granatu zawierają mnóstwo soku w swych malutkich ziarenkach.



Jak obrać granat?

Najlepiej przekroić granat na pół (wówczas część ziaren wyleci ze środka). Następnie wyginamy skórkę granatu tak, aby ziarenka samoczynnie się odklejały i powoli od jednej strony do drugiej oddzielamy ziarna od skóry. Pukanie w skórę w moim przypadku nie dało rezultatu i ziarna nie odchodziły same od skóry, być może Wam się uda. :)



Ziarna granatu doskonale smakują same (np. w postaci soku) lub można posypać nimi warzywną sałatkę – dodadzą tym samym kolorytu i ciekawego smaku.



Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Kto nie jadł jeszcze granatu niech spróbuje, bo w smaku naprawdę jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń