Granat - wartości odżywcze
Granat – niezwykły owoc o pysznym smaku i aromacie, którego
można dodać nie tylko do deserów ale i do warzywnych sałatek!
Jakie ma wartości odżywcze?
Przede wszystkim granat zawiera dużo witaminy C oraz wapnia.
Dodatkowo posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu
wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Owoc granatu dobroczynnie wpływa na nasz układ krwionośny, obniża ciśnienie
krwi oraz zapobiega procesom starzenia wzmacniając ściany komórek, a tym samym
regenerując skórę.
W 100g granatu znajdziemy również 4g błonnika pokarmowego,
który wpływa korzystnie na nasz układ trawienny. Więcej o błonniku znajdziesz →
tutaj.
Co ciekawe – sok z granatu jest uważany za eliksir miłości, z
tego względu iż przeciwdziała impotencji, podnosi libido oraz wpływa pozytywnie
na popęd seksualny.
Ciekawy smak i ciekawe doznanie podczas gryzienia. :) Owoce
granatu zawierają mnóstwo soku w swych malutkich ziarenkach.
Jak obrać granat?
Najlepiej przekroić granat na pół (wówczas część ziaren
wyleci ze środka). Następnie wyginamy skórkę granatu tak, aby ziarenka
samoczynnie się odklejały i powoli od jednej strony do drugiej oddzielamy
ziarna od skóry. Pukanie w skórę w moim przypadku nie dało rezultatu i ziarna
nie odchodziły same od skóry, być może Wam się uda. :)
Ziarna granatu doskonale smakują same (np. w postaci soku)
lub można posypać nimi warzywną sałatkę – dodadzą tym samym kolorytu i
ciekawego smaku.
Kto nie jadł jeszcze granatu niech spróbuje, bo w smaku naprawdę jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, smaczny i orzeźwiający. Pozdrawiam :)
UsuńGranat to naprawdę świetny owoc, wart spróbowania.
OdpowiedzUsuńSmaczny, zdrowy i nadaje się do wielu dań. :)
UsuńUwielbiam granata
OdpowiedzUsuń