Chińska surówka
Przedstawiam przepis na chińską surówkę!
Chińska surówka jest przede wszystkim soczysta, chrupiąca i ma wyjątkowy smak i aromat - sposób przygotowania jak zwykle prosty i szybki.
Potrzebne będą:
- 1/2 główki kapusty,
- 3 średnie marchewki,
- natka pietruszki na ozdobę,
- 1/3 szklanki octu jabłkowego lub zmieszane trochę jabłkowego i trochę ryżowego octu,
- 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- szczypta soli morskiej.
Sposób przygotowania:
- kapustę kroimy na wąski paseczki, a obrana marchewkę należy zetrzeć przy użyciu tarki i wymieszać wraz z pokrojoną kapustą;
- do garnuszka wsypujemy cukier bądź ksylitol, szczyptę soli, wlewamy kolejno olej, ocet oraz posiekane ząbki czosnku - wszystko razem podgrzewamy, aż zaczną pojawiać się białe bąbelki (tak jak widać na zdjęciu);
- gdy zalewa już jest podgotowana, wlewamy całość do warzyw i dokładnie mieszamy - przykrywamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce (może być do lodówki), aby się "przegryzła";
- po 1-2h surówka ma już swój specyficzny smak i aromat i nadaje się do spożycia, najlepiej po wyjęciu z lodówki jeszcze raz ją dobrze wymieszać.
SMACZNEGO!
bardzo ciekawy pomysł na zalewę, nigdy jeszcze nie robiłam takiej. a surówka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest specyficzna w smaku ale przepyyyyszna! Pozdrawiam!
UsuńRobiłam wczoraj!!Przepyszna mi wyszła!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)! Polecam się na przyszłość :D
Usuń