Chińska surówka


Przedstawiam przepis na chińską surówkę! 

Chińska surówka jest przede wszystkim soczysta, chrupiąca i ma wyjątkowy smak i aromat - sposób przygotowania jak zwykle prosty i szybki. 

 Potrzebne będą:
- 1/2 główki kapusty,
- 3 średnie marchewki,
- natka pietruszki na ozdobę,
- 1/3 szklanki octu jabłkowego lub zmieszane trochę jabłkowego i trochę ryżowego octu,
- 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- szczypta soli morskiej.


Sposób przygotowania:
- kapustę kroimy na wąski paseczki, a obrana marchewkę należy zetrzeć przy użyciu tarki i wymieszać wraz z pokrojoną kapustą;
- do garnuszka wsypujemy cukier bądź ksylitol, szczyptę soli, wlewamy kolejno olej, ocet oraz posiekane ząbki czosnku - wszystko razem podgrzewamy, aż zaczną pojawiać się białe bąbelki (tak jak widać na zdjęciu);


- gdy zalewa już jest podgotowana, wlewamy całość do warzyw i dokładnie mieszamy - przykrywamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce (może być do lodówki), aby się "przegryzła";
- po 1-2h surówka ma już swój specyficzny smak i aromat i nadaje się do spożycia, najlepiej po wyjęciu z lodówki jeszcze raz ją dobrze wymieszać.


SMACZNEGO!

Proste surówki - jesień 2015

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na zalewę, nigdy jeszcze nie robiłam takiej. a surówka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest specyficzna w smaku ale przepyyyyszna! Pozdrawiam!

      Usuń