Szybkie chińskie danie


Masz ochotę na szybkie chińskie danie? Nic prostszego!

Przedstawiam przepis na przepyszne danie, niewymagające zbyt dużo czasu w kuchni!

Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób):

- mieszanka chińska (mrożona),
- 1/2 żółtej papryki,
- 1 cebula czerwona,
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna,
- 5 kropel sosu sojowego jasnego,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- przyprawa chińska 5 smaków,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta pieprzu cayenne,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta majeranku, 
- nitki chilli,
- opakowanie makaronu ryżowego.


Sposób przygotowania:

- mieszankę warzyw chińskich wsypujemy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej trzeba wlać 3 łyżki oleju,
- kroimy paprykę i cebulę i dodajemy je do warzyw - następnie doprawiamy solą morską oraz przyprawą "5 smaków" i pieprzem cayenne,
- gdy warzywa będą miękkie polewamy je kroplami sosu sojowego,
- pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy przyprawą "5 smaków"  i słodką papryką,
- warzywa przesypujemy do garnka i smażymy na patelni pierś z kurczaka,
- usmażonego kurczaka dodajemy do warzyw i mieszamy,
- makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - gotowy i ugotowany dodajemy do warzyw i kurczaka oraz mieszamy - najlepiej na patelni dodatkowo wszystko razem podgrzewając.


Całość podajemy z natką pietruszki. 

Z moim chińskim daniem doskonale komponuje się chińska surówka - przepis znajdziesz -> tutaj

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze: