Przepis na ogórki małosolne
Składniki:
- 1 kg ogórków;
- pęczek koperku;
- 5 ząbków czosnku;
- kawałek korzenia chrzanu;
- 1 litr przegotowanej wody;
- 1 łyżka soli morskiej;
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy.
Do słoja na ogórki wkładamy parę obranych ząbków czosnku, pęczek umytego koperku oraz chrzan.
Wkładamy ogórki i pomiędzy jeszcze raz wkładamy pozostały czosnek i koperek.
W czajniku gotujemy 1 litr wody następnie ugotowaną wodę wlewamy do pojemniczka, do którego uprzednio należy wsypać sól oraz cukier - wszystko mieszamy, aż się rozpuści.
Następnie wodą z solą i cukrem zalewamy ogórki w słoju do pełna. Odstawiamy.
Do słoja na ogórki wkładamy parę obranych ząbków czosnku, pęczek umytego koperku oraz chrzan.
Wkładamy ogórki i pomiędzy jeszcze raz wkładamy pozostały czosnek i koperek.
W czajniku gotujemy 1 litr wody następnie ugotowaną wodę wlewamy do pojemniczka, do którego uprzednio należy wsypać sól oraz cukier - wszystko mieszamy, aż się rozpuści.
Następnie wodą z solą i cukrem zalewamy ogórki w słoju do pełna. Odstawiamy.
Zapisane! Od paru tygodi zbieram się za zrobienie ogórków małosolnych, ale nie wiedziałam jak. Kiedyś robiłam już, ale nie pamiętam skąd miałam przepis :)
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuń