Przepis na ogórki małosolne


Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

- 1 kg ogórków;
- pęczek koperku;
- 5 ząbków czosnku;
- kawałek korzenia chrzanu;
- 1 litr przegotowanej wody;
- 1 łyżka soli morskiej;
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy. 
Do słoja na ogórki wkładamy parę obranych ząbków czosnku, pęczek umytego koperku oraz chrzan. 
Wkładamy ogórki i pomiędzy jeszcze raz wkładamy pozostały czosnek i koperek. 
W czajniku gotujemy 1 litr wody następnie ugotowaną wodę wlewamy do pojemniczka, do którego uprzednio należy wsypać sól oraz cukier - wszystko mieszamy, aż się rozpuści. 
Następnie wodą z solą i cukrem zalewamy ogórki w słoju do pełna. Odstawiamy. 

Gotowe!

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Zapisane! Od paru tygodi zbieram się za zrobienie ogórków małosolnych, ale nie wiedziałam jak. Kiedyś robiłam już, ale nie pamiętam skąd miałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń