Mini zapiekanki w kruchym cieście owsianym



ZAPIEKANA MINI TARTA W KRUCHYM CIEŚCIE

Coś wyjątkowego, smacznego i słodkiego... Dziś przedstawiam przepis na mini tartę z owocami, zapiekaną w kruchym cieście owsianym!
 
Mini zapiekanki to doskonały pomysł na wykwintny deser – polecam go podawać z gałką lodów bakaliowych lub waniliowych.



Składniki:

- 2 szklanki mąki owsianej;
- 1/2 szklanki mąki bezglutenowej lub pszennej;
- 1 kostka masła;
- 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru;
- 1 całe jajo;
- 4 żółtka;
- szczypta soli morskiej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia.
- miseczka borówek lub jagód oraz miseczka truskawek.


 



Sposób przygotowania:


- na blacie lub stolnicy mieszamy mąki, dodajemy pokruszoną kostkę masła, jaja, sól, cukier/ksylitol oraz sodę oczyszczoną/proszek do pieczenia;
- całość łączymy za pomocą noża – przekrajając poszczególne części masła i łącząc z mąką;
- gdy masło będzie w małych częściach – całość wyrabiamy ręcznie tak długo, aż masa będzie jednolita, w razie konieczności podsypujemy mąką bezglutenową lub pszenną;
- gotową masę odkładamy do lodówki na ok.1 godzinę;
- malutkie naczynka do zapiekania smarujemy masłem;
- po wyjęciu ciasta z lodówki, kroimy w pojedyncze kawałki i rozwałkowujemy – gdy ciasto za bardzo się klei, należy podsypać delikatnie mąką – rozwałkowane ciasto nakładamy w miseczki – na spód oraz boki;
- do środka wyłożonych ciastem naczynek nakładamy owoce – wymieszane truskawki i borówki;
- na wierzch nakładamy kolejną warstwę rozwałkowanego, cienkiego ciasta;
- mini zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok.30 minut, aż się zarumienią;
- po wyjęciu czekamy aż delikatnie ostygną i po ok.5 minutach nakładamy na każdą z zapiekanek gałkę loda o ulubionym smaku – ja dodałam lody bakaliowe.


SMACZNEGO! 

 





Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze: