Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej

Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej


Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej;
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej;
- 4 łyżki oleju kokosowego;
- 6 jabłek szara reneta;
- 1 łyżeczka soli morskiej; 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią;
- 3 jaja;
- 3 łyżki cynamonu;
- 1/3 szklanki ksylitolu;
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania:
- kaszę jaglaną gotujemy razem z kaszą kukurydzianą i doprawiamy łyżeczką soli morskiej;
- kaszę po ugotowaniu studzimy i mieszamy;
- jaja wybijamy do miski, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną i miksujemy dodając powoli ugotowaną i ostudzona kaszę i wciąż miksując;
- zmiksowaną masę odstawiamy na bok;
- jabłka obieramy, kroimy w małe kawałki i dodajemy cukier z wanilią oraz cynamon - mieszamy;
- blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy 2/3 gotowej masy  kasz - na masę wsypujemy pokrojone jabłka z cynamonem, a pozostałą 1/3 masy z kasz dodajemy na wierz ciasta - najlepiej rozsmarowywać masę na wierzchu łyżką, gdyż powinna wyjść kleista i lepka;
- ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 55-70 minut - co jakiś czas sprawdzamy czy ciasto za bardzo się nie zarumieniło.

SMACZNEGO!

Desery słodzone ksylitolem

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. super sprawa :) co prawda dopiero uczę się jeść kaszę jaglaną ale już po kilku przepisach widzę, że podoba mi się i bardzo dobrze na nią reaguję :) dzięki za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Polecam! Z kaszy jaglanej można zrobić mnóstwo przepysznych potraw! :) Nie tylko na słodko.

      Usuń