Tarta ze śliwką


Tarta ze śliwką

Składniki:
- kostka masła
- 1/4 szklanki ksylitolu/cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 całe jajo
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki wody
- 1 kg śliwek

Sposób przygotowania:
- zimne masło posiekaj wraz z mąką, ksylitolem/cukrem, jajem, żółtkami, wodą i solą
- posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła
- formę wysmaruj masłem
- ciasto podziel na 2 części, pierwszą część przeznacz na spód tarty
- spód ciasta nakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut
- jak spód jest w piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części (można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia)
- po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i nakłuj widelcem
- całą tartę piecz w piekarniku ok. 45 minut w 160 stopniach
- po upieczeniu posyp cukrem pudrem



Dlaczego warto przygotować czasem coś słodkiego? Dla tych co dbają o swoją dietę, przede wszystkim dlatego, że... każdemu przyda się odrobina szaleństwa i oderwania się od codziennego przestrzegania diety. Chwila relaksu przy kawie wówczas szczególnie polecana jest na II śniadanie, abyśmy zdążyli taki kaloryczny kawałek przeznaczyć na energię w ciągu dalszego dnia. Poza tym...ponoć przez żołądek do serca😋 Upieczenie ciasta przez drugą połówkę zawsze jest urocze - a jeszcze przez mężczyznę? Tym bardziej! Może to być również słodki dodatek do specjalnej okazji, podczas której... można wręczyć pierścionek zaręczynowy z diamentem! 😊 Dlaczego nie?! Banalnie? Nie koniecznie! W każdym razie, tarta ze śliwką jest świetnym pomysłem na każda okazję, dodatkowo uszczęśliwi podniebienie każdego - jestem o tym przekonana! Polecam z całego serca!

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze: