Hiszpańskie leczo z ryżem


Hiszpańskie leczo z ryżem

Składniki:
- ryż paraboiled
- puszka pomidorów pelati
- puszka kukurydzy
- 200g pieczarek
- 2 papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- curry, pieprz i sól
- natka pietruszki

🍜Wersja standard: 300g chudego schabu/piersi z kurczaka
🌿Wersja wege: bez mięsa

Sposób przygotowania:
- ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu
- pieczarki pokrój wraz z cebulką i podsmaż na łyżce oleju
- w garnku blenduj pomidorki pelati, następnie przypraw i wsyp kukurydzę
- usmażone warzywa dodaj do garnka z pomidorami i kukurydzą
- na tej samej patelni podsmaż pokrojony schab na łyżce oleju (jeżeli nie korzystasz z wersji wege🌿)
- wszystko razem wymieszaj w garnku wraz z ugotowanym ryżem i podsmażonym schabem


Danie udekoruj szczypiorem lub natką pietruszki
SMACZNEGO!



Jedliście już kiedyś jakiekolwiek hiszpańskie danie? Jakie jest Wasze ulubione? A może byliście w hiszpańskiej restauracji i próbowaliście dania, które zapadło Wam w pamięć? Do jakich restauracji chodzicie najbardziej? Ja bardzo lubię wybierać się do restauracji włoskich, z tego względu, że włoska kuchnia jest mi bardzo bliska. Czy wiecie, że na rynku dostępna jest specjalistyczna odzież gastronomiczna dla kucharzy? Są nawet specjalne i modne, certyfikowane kolekcje do takiego przeznaczenia! Ciekawe! Czekam na Wasze komentarze jaka jest Wasze ulubiona kuchnia... może podzielicie się ze mną przepisem na inne, hiszpańskie danie?

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze: