Warzywno-rybna zupa z krewetkami

 
Warzywno-rybna zupa z krewetkami

Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa dla miłośników dań wege i nie tylko.

Składniki:
- 300g polędwicy z dorsza
- 15 krewetek
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 1 duży pomidor
- 3 małe marchewki
- kilka zielonych szparagów
- 1 cebulka dymka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 50ml białego wina wytrawnego
- liść laurowy, pieprz
- świeża bazylia i oregano
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- pieprz cayenne
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
 


Sposób przygotowania:
- najpierw przygotowujemy bulion warzywny: pokrojone marchewki wraz z cukinią, szparagami, liściem laurowym i świeżą bazylią gotujemy w garnku z wodą;
- na patelni dusimy z 2 łyżkami oliwy pokrojone warzywa takie jak papryka, pomidor, cebulka dymka, ząbki czosnku oraz obrane krewetki przyprawione solą i pieprzem cytrynowym - po kilku minutach wlewamy na patelnię wino i czekamy aż wyparuje - tak duszone warzywa z krewetkami dodajemy do gotującego się warzywnego bulionu;
- na tej samej patelni podsmażamy na 2 łyżkach oliwy polędwicę z dorsza, którą również przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, następnie dodajemy ją do garnka z warzywami i krewetkami i przyprawiamy pieprzem cayenne;
- po ok. 20 minutach gotowania dodajemy koncentrat Pudliszki - mniej więcej 2 małe łyżeczki (w zależności od tego ile wody jest wraz z warzywami i pozostałymi składnikami);
- ponownie zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 30 minut.

Podawać najlepiej ze świeżym oregano.

SMACZNEGO!



Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz