Domowe sushi
Domowe sushi
Niezbędne do podania:
- wasabi
- imbir marynowany
- sos sojowy
Imbir zjada się między poszczególnymi kawałkami, aby zneutralizować smak i odczuwać głębię aromatu kolejnego kawałka.
Sos sojowy i wasabi - jako dodatek do sushi.
Niezbędne do zwijania:
- ryż do sushi
- mata do zwijania rolek
- nori - algi morskie
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu - następnie dopraw.
Matę owiń folią spożywczą.
Równo na macie ułóż warstwę ryżu - pod wymiar alg morskich. W przypadku klejenia się ryżu do rąk - obmyj je wodą.
Przyłóż nori chropowatą stroną do ryżu, następnie przyciśnij.
Na samym wierzchu i samym brzego ułóż kolejno to, co chcesz aby znalazło się w Twojej rolce np. plastry łososia, sałata/awocado, serek twarożkowy itp.
Zwiń swoją rolkę przy użyciu maty, delikatnie całość dociskając.
Gotową rolkę możesz obtoczyć np. w sezamie lub czarnuszce.
Ostrym nożem przekrój rolkę w paski mniej więcej o średnicy 1,5cm.
SMACZNEGO!
Sama jeszcze nie robiłam sushi, ale uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo - uwielbiam ! :) Polecam spróbować.
UsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńPyszności palce lizać!
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuń