Domowe sushi

Domowe sushi

Niezbędne do podania:
- wasabi
- imbir marynowany
- sos sojowy

Imbir zjada się między poszczególnymi kawałkami, aby zneutralizować smak i odczuwać głębię aromatu kolejnego kawałka.

Sos sojowy i wasabi - jako dodatek do sushi.

Niezbędne do zwijania:
- ryż do sushi
- mata do zwijania rolek
- nori - algi morskie


Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu - następnie dopraw.

Matę owiń folią spożywczą.

Równo na macie ułóż warstwę ryżu - pod wymiar alg morskich. W przypadku klejenia się ryżu do rąk - obmyj je wodą.

Przyłóż nori chropowatą stroną do ryżu, następnie przyciśnij.

Na samym wierzchu i samym brzego ułóż kolejno to, co chcesz aby znalazło się w Twojej rolce np. plastry łososia, sałata/awocado, serek twarożkowy itp.

Zwiń swoją rolkę przy użyciu maty, delikatnie całość dociskając.

Gotową rolkę możesz obtoczyć np. w sezamie lub czarnuszce.

Ostrym nożem przekrój rolkę w paski mniej więcej o średnicy 1,5cm.

SMACZNEGO!

Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze: