Jak przygotować grzyby i propozycje dań


Jak przygotować grzyby i propozycje dań 

Dziś o tym jak przygotować grzyby do skonsumowania i jakie dania możemy z nimi serwować. 🌳🍄

Grzyby leśne mają niepowtarzalny aromat i smak - lubicie? Ja wprost uwielbiam! Grzybki są niskokaloryczne i zawierają spore ilości białka. Uzupełniają rozmaite potrawy np. wszelkiego rodzaju sosy, zapiekanki warzywne czy też dania z jaj np. zwykłą jajecznicę na śniadanie.

Moja propozycja sosu z grzybami to sos jogurtowo-grzybowy:

Składniki: 200ml jogurtu, garść grzybów leśnych, cebulka dymka, 1 łyżka oleju, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: grzyby po ugotowaniu pokrój wraz z cebulą i zeszklij na patelni na oleju rzepakowym. Po podsmażeniu dodaj sól i pieprz oraz jogurt (nie prosto z lodówki!).

Jak przygotować grzyby?

Należy pamiętać przede wszystkim o tym, że ze względu na ciężkostrawność grzybów trzeba je koniecznie po obraniu ugotować lub ususzyć. Jeżeli suszymy - nie myjemy ich uprzednio. Obrane grzyby (na sucho przed umyciem i gotowaniem) pokrój i dokładnie opłucz. Wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj ok.15 - 20 minut. Tak ugotowane grzyby możesz dodać do ulubionego sosu, warzywnego leczo czy wspomnianej wcześniej jajecznicy - z jajem kurzym najlepiej smakują kurki.


Kolejna ważna uwaga! Jeżeli nie znamy się na grzybach, po prostu ich nie zbierajmy. Mała nieuwaga i zjedzenie grzyba, do którego nie mamy pewności może zakończyć się dużym nieszczęściem. Kontynuując temat o nieprzyjemnych i nieoczekiwanych sytuacjach, które mogą się zdarzyć, nasuwa się temat odszkodowań. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale istnieje coś takiego jak dopłaty do odszkodowań - jeżeli otrzymamy odszkodowanie, które wydaje się za niskie, zawsze możemy się do tego odwołać. Jak? Oczywiście za pośrednictwem sprawdzonej i rzetelnej firmy.


Podsumowując - zbieranie grzybów jest wielką frajdą, jednakże tylko dla tych, którzy są pewni, że się na nich znają! Pamiętajcie również o tym, aby nie wyrywać grzybów prosto ze ściółki tylko wycinać delikatnie nożykiem, zostawiając grzybnię w podłożu. Zachęcam do komentowania jakie Wy lubicie dania z grzybami leśnymi? 😄

Share this:

JOIN CONVERSATION

30 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne ale nie każdy za nimi przepada. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tak, dobry i smaczny. :) Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo udane. Aż sama byłam zaskoczona. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Też tak uważam. Pozdrawiam i zapraszam częściej. :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń
  9. Bardzo fajny artykuł, grzybki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń
  10. uwielbiam sosik grzybowy i zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardziej zupkę. :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

      Usuń
  11. Ahh w tym roku jakoś grzybobranie mnie ominęło, ale z pewnością znajdzie się czas na jakieś grzybowe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to szkoda... Może uda się nadrobić w przyszłym roku. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. no właśnie, ja bym się bała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego najlepiej zbierać grzyby jak się na nich "znamy"! :) Pozdrawiam.

      Usuń
  13. to działa ! musze sprobowac to w domu !

    OdpowiedzUsuń