Bananowe ciasto czekoladowe z cukinią


Bananowe ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki startej cukinii,
- 1/3 szklanki ksylitolu/cukru,
- 1 dojrzały banan,
- 2 jaja,
- 2 łyżki kakao,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 200g masła.

Polewa:
- garść borówek
- 150g twarogu wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu.


Sposób przygotowania:

- masło roztopić w małym garnuszku wraz z gorzką czekoladą,
- cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach (bez środka z pestkami),
- startą cukinię ugnieć przez sitko, aby odsączyć wodę,
- mąkę wymieszaj z sodą i kakao,
- w osobnej miseczce ubij jaja z cukrem/ksylitolem,
- do miski z mąką dodaj odsączoną z wody cukinię, ubite jaja oraz wlej z garnuszka roztopione masło z czekoladą,
- dojrzałego banana rozgnieć widelcem i dodaj do pozostałych składników,
- wszystko energicznie mieszaj do powstania jednolitej masy,
- masę przelej do prostokątnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem,
- wierzch ciasta wyłóż twarożkiem i posyp borówkami,
- ciasto piec w temperaturze 160 stopni ok. 50 minut.

SMACZNEGO!


Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze: