Szybki chrupiący domowy chleb

Szybki chrupiący domowy chleb

Pyszny z chrupiącą skórką domowy chleb. Dodaj ulubione ziarna i ciesz się smakiem! 🍞


Składniki:

- 3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ksylitolu/cukru
- 1 łyżka nasion chia
- 3 łyżki słonecznika
- 1 szklanka wody
- 1/2 opak. drożdży świeżych

Sposób przygotowania:

- wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej, sól oraz ksylitol/cukier,
- w małym garnuszku podgrzewamy wodę, a następnie w letniej wodzie mieszamy drożdże - dodajemy je po wymieszaniu do pozostałych składników w misce,
- całość mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie ciasta ok. 45minut,
- wyrośnięte ciasto przelewamy do wąskiej rynienki wysmarowanej uprzednio masłem,
- możemy posypać ciasto słonecznikiem,
- pieczemy min. 1 godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, aż chleb się zarumieni.

SMACZNEGO!


Zapakuj chlebek i podziel się przyjemnością tego smaku z innymi! 😋

Własny wypiek może stanowić doskonałą formę prezentu dla Naszych Najbliższych. Wystarczy zapakować chlebek w ozdobne pudełko. Taki własnej roboty wypiek z pewnością sprawi radość osobie, której go podarujemy. Projektowanie opakowań staje się nowoczesną formą marketingu - im bardziej zwracające uwagę pudełko, tym chętniej je wybierzemy do koszyka przy okazji zakupów - o tym możemy pamiętać, jeżeli posiadamy własną firmę.

Share this:

JOIN CONVERSATION

5 komentarze:

  1. Nabrałam wielką ochotę na taki chlebek!! Dzisiaj muszę go sobie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry, polecam szczerze. :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ciesze się! Tak samo smakuje. Pozdrawiam i zapraszam częściej.

      Usuń
  3. Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !

    OdpowiedzUsuń