Drobiowe pulpeciki


Drobiowe pulpeciki - przepis

Pulpeciki drobiowe to świetna propozycja dla najmłodszych lub jako baza do różnego rodzaju dań głównych, a nawet zup.

Składniki:

- 500g mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajo
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz do smaku
- oregano do smaku

Baza do gotowania pulpecików:

- włoszczyzna
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól


Sposób przygotowania:

- do garnka nalej wodę, dodaj sól i zrób wywar warzywny gotując włoszczyznę;
- do miski włóż mięso, wbij jajo, dodaj przyprawy i płatki owsiane - wszystko dokładnie wymieszaj i wygnieć ręką;
- do ugotowanego wywaru (odcedź uprzednio warzywa) wrzucaj po kolei uformowane pulpeciki;
- pulpeciki gotuj ok. 20 minut, co jakiś czas sprawdzaj czy nie są surowe.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem lub sosem pomidorowym.

U mnie pulpeciki są podane z kaszą i ugotowanymi warzywami w sosie pomidorowym.


SMACZNEGO!

Share this:

JOIN CONVERSATION

4 komentarze:

  1. Wspaniale pasuje kasza bulgur do nich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) Jak najbardziej, zgadzam się z tym. :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i tak smakuje dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń