Drobiowe pulpeciki
Drobiowe pulpeciki - przepis
Pulpeciki drobiowe to świetna propozycja dla najmłodszych lub jako baza do różnego rodzaju dań głównych, a nawet zup.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajo
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz do smaku
- oregano do smaku
Baza do gotowania pulpecików:
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
Sposób przygotowania:
- do garnka nalej wodę, dodaj sól i zrób wywar warzywny gotując włoszczyznę;
- do miski włóż mięso, wbij jajo, dodaj przyprawy i płatki owsiane - wszystko dokładnie wymieszaj i wygnieć ręką;
- do ugotowanego wywaru (odcedź uprzednio warzywa) wrzucaj po kolei uformowane pulpeciki;
- pulpeciki gotuj ok. 20 minut, co jakiś czas sprawdzaj czy nie są surowe.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem lub sosem pomidorowym.
U mnie pulpeciki są podane z kaszą i ugotowanymi warzywami w sosie pomidorowym.
SMACZNEGO!
Wspaniale pasuje kasza bulgur do nich!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :) Jak najbardziej, zgadzam się z tym. :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie i tak smakuje dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń