Ryż z warzywami w sosie jogurtowo-serowym
Ryż z warzywami w sosie jogurtowo-serowym
Szybko, smacznie, zdrowo i kolorowo!
Przepis na szybki ryż z warzywami zasmakuje każdemu. 🍲
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
- 2 torebki ryżu paraboiled
- 1 opakowanie bukietu warzyw kwiatowych Hortex
- 1/2 opakowania mrożonej fasolki zielonej Hortex
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól morska
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- chili pieprz cayenne
- oregano
Sos jogurtowo-serowy:
- 50ml jogurtu
- 100ml mleka
- garść żółtego sera
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu;
- kurczaka pokrój na drobne kawałki i dopraw słodką papryką oraz pieprzem ziołowym;
- na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane, następnie smaż kurczaka;
- w osobnym garnku ugotuj wodę, następnie do osolonej, wrzącej wody wrzuć wszystkie warzywa Hortex - gotuj przez 10 minut;
- na patelnię z usmażonym kurczakiem wsyp wszystkie ugotowane uprzednio i odsączone z wody warzywa, całość duś na małym ogniu;
- na tą samą patelnię z kurczakiem i warzywami dodaj ugotowany ryż, wszystko mieszaj i duś na małym ogniu;
- w osobnym rondelku przygotuj sos - dodaj do niego wszystkie składniki i cały czas całość energicznie mieszaj, aż powstanie gęsty sos bez grudek;
- ryż z warzywami dopraw solą morską, pieprzem ziołowym, chili oraz oregano;
- sos wlej do ryżu z warzywami i kurczakiem - wymieszaj i gotowe!
SMACZNEGO! 🍃
;lubie tego bloga
OdpowiedzUsuń