Kaszotto po meksykańsku
Kaszotto po meksykańsku
Sięgnijmy wiosną po zdrowe kasze pełne witamin i błonnika, warzywa oraz niecodzienne smaki! 🍅
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
- 1 torebka kaszy jęczmiennej
- 1 torebka kaszy gryczanej białej lub prażonej
- opakowanie mrożonej fasolki zielonej Hortex
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- papryka czerwona
- cebula
- 1 przecier pomidorowy 500ml
- natka pietruszki łyżka
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta papryki ostrej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta chili pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
- na rozgrzanej patelni usmaż na oleju pokrojoną cebulę i paprykę oraz mięso wołowe, dopraw solą, czosnkiem, natką pietruszki, pieprzem i chili;
- w osolonej wodzie ugotuj kasze;
- do mięsa i warzyw na patelni dodaj fasolkę zieloną Hortex - wszystko mieszaj i duś na wolnym ogniu;
- ugotowane kasze, odcedź i dodaj do mięsa i warzyw na patelni - całość wymieszaj;
- na koniec zalej wszystko przecierem pomidorowym, dopraw ponownie solą, pieprzem według uznania i smaku oraz dodaj paprykę słodką i ostrą - duś wszystko jeszcze przez kolejne kilka minut na wolnym ogniu.
PRZEPYSZNE I SZYBKIE KASZOTTO PO MEKSYKAŃSKU GOTOWE! 🍜
SMACZNEGO!
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń