Sałatka z pieczonym burakiem i gruszką



Sałatka z pieczonym burakiem i gruszką - przepis

Przepyszna kompozycja świeżych warzyw - rozmaite smaki i aromat ziół - przedstawiam przepis na znakomitą sałatkę z pieczonym burakiem i gruszką.

Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 małe buraki;
- mix sałat (1 opakowanie);
- garść rukoli;
- 100g sera feta;
- 1/2 gruszki;
- 4 plastry czerwonej cebuli;
- garść pomidorków koktajlowych;
- 2 ząbki czosnku.

Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy;
- 2 łyżki wody;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- sól, pieprz;
- oregano.

Sposób przygotowania:
- buraka obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni wraz z plastrami czerwonej cebuli;
- mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta;
- składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę;
- na samym wierzchu układamy plasterki gruszki, grillowanego buraka oraz cebulę.

SMACZNEGO!

Danie pachnące ziołami 3

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam sałatki z gruszką (i wszelkie wytrawne dania, których smak przełamany jest słodyczą gruszki).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, polecam serdecznie :) Ja kiedyś nie przepadałam za takimi dodatkami owocowymi, jednakże przekonałam się i dodanie gruszki jest znakomite!

      Usuń