Jaglany chleb bezglutenowy


Jaglany chleb bezglutenowy - przepis

Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1 szklanka mąki bezglutenowej;
- 1/2 szklanki mąki gryczanej;
- 2 szklanki wody;
- 1/3 drożdży świeżych;
- 1/3 kostki masła;
- 3 łyżeczki soli niskosodowej;
- 4 łyżki siemienia lnianego;
- 2 łyżki pestek dyni;
- 2 łyżki sezamu.

Sposób przygotowania:

- mąki połączyć ze sobą w misce;
- w rondelku rozpuścić masło i wlać do miski z mąkami, następnie podgrzać wodę i rozpuścić w niej drożdże;
- do całości wsypać siemię lniane, sól, pestki dyni oraz sezam - wszystko wymieszać;
- miskę z masą odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut;
- piekarnik nagrzać do 160 stopni, masę przelać do foremki wysmarowanej masłem;
- piec w piekarniku ok.1h aż chlebek się zarumieni.

SMACZNEGO!


Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Co to znaczy mąki bezglutenowej? bo i jaglana jest bezglutenowa i kukurydziana jest bezglutenowa to jaka ma być ta trzecia? ziemniaczana? czy ryżowa? I jeszcze jedno pytanie, chyba cos przeoczyłaś bo napisałaś 1/3 drożdży ale czego łyżeczki suchych czy co?

    OdpowiedzUsuń