Pełnoziarnisty chleb jogurtowy przepis


PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB JOGURTOWY


Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej;
- 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody;
- ½ świeżych drożdży;
- 4 łyżki oleju rzepakowego;
- 1 mały jogurt naturalny;
- 2 łyżki siemienia lnianego;
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- 1 łyżka pestek dyni.



Sposób przygotowania:
- mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny;
- podgrzewamy 2 szklanki wody, do których dodajemy następnie drożdże – mieszamy aż się rozpuszczą i dodajemy zawiesinę do mąk – wszystko mieszamy łyżką;
- masa powinna wyjść kleista i rzadka tak, aby można ją było przelać do dwóch keksówek;
- keksówki uprzednio smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut i przykrywamy ściereczką;
- po wyrośnięciu masy wkładamy obie keksówki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1 h;
- po upieczeniu wyjmujemy chlebki z keksówek i układamy na boku aby chleb odparował i zmieszał się z temperaturą pokojową.

SMACZNEGO!







Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Ładny ten chlebek wyszedł. Nigdy jeszcze nie robiłam na jogurcie, musze wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Posmak jogurtu jest odczuwalny? Z wypieków jogurtowych to znam tylko ciasto ;) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo jest wyczuwalny moim zdaniem, ale za to delikatny w smaku :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Jeden z najlepszych przepisów na chleb domowy jaki próbowałem ! Dziękuję. Dodanie jogurtu to strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dziękuję! Tak, chleb dzięki jogurtowi wychodzi puszysty i delikatny.

      Usuń