Pełnoziarnisty chleb jogurtowy przepis
PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB JOGURTOWY
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej;
- 2 szklanki ciepłej,
przegotowanej wody;
- ½ świeżych drożdży;
- 4 łyżki oleju rzepakowego;
- 1 mały jogurt naturalny;
- 2 łyżki siemienia lnianego;
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- 1 łyżka pestek dyni.
Sposób przygotowania:
- mąki
mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny;
-
podgrzewamy 2 szklanki wody, do których dodajemy następnie drożdże – mieszamy
aż się rozpuszczą i dodajemy zawiesinę do mąk – wszystko mieszamy łyżką;
- masa
powinna wyjść kleista i rzadka tak, aby można ją było przelać do dwóch
keksówek;
-
keksówki uprzednio smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – odstawiamy w
ciepłe miejsce na ok. 30 minut i przykrywamy ściereczką;
- po
wyrośnięciu masy wkładamy obie keksówki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
i pieczemy ok. 1 h;
- po
upieczeniu wyjmujemy chlebki z keksówek i układamy na boku aby chleb odparował
i zmieszał się z temperaturą pokojową.
Ładny ten chlebek wyszedł. Nigdy jeszcze nie robiłam na jogurcie, musze wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWychodzi znakomity! Polecam :)
UsuńPosmak jogurtu jest odczuwalny? Z wypieków jogurtowych to znam tylko ciasto ;) <3
OdpowiedzUsuńNie za bardzo jest wyczuwalny moim zdaniem, ale za to delikatny w smaku :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJeden z najlepszych przepisów na chleb domowy jaki próbowałem ! Dziękuję. Dodanie jogurtu to strzał w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Dziękuję! Tak, chleb dzięki jogurtowi wychodzi puszysty i delikatny.
Usuń