Kopytka ze szpinakiem bez ziemniaków


KOPYTKA ZE SZPINAKIEM BEZ ZIEMNIAKÓW

Szpinakowe kopytka to coś dla wielbicieli klusek ale tym razem w wersji fit! :)

Składniki:

- 250g chudego twarogu;
- 100g świeżego lub mrożonego szpinaku;
- 3 ząbki czosnku;
- 3,5 szklanki mąki bezglutenowej (opcjonalnie: pełnoziarnistej);
- 2 jaja;
- 1 żółtko;
- 0,5 szklanki ciepłej wody;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.




Sposób przygotowania:

- szpinak podsmażamy na patelni z łyżką oleju, do tego dodajemy drobno posiekany czosnek;
- usmażony szpinak mieszamy z twarogiem w dużej misce, następnie dodajemy mąkę, jaja, ciepłą wodę, pozostałe 2 łyżki oleju, sól morską oraz mąkę ziemniaczaną;
- ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie, elastyczne i zwarte;
- z oddzielonych porcji ciast wyrabiamy wałki, które następnie kroimy na wspak w małe kawałki;
- kopytka można podsypywać podczas krojenia mąką, jednakże nie zbyt dużo aby po ugotowaniu nie były za twarde;
- połowę z całej porcji  kopytek wrzucamy do dużego garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy tak długo, aż wypłyną (po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez ok.10minut);
- po wyjęciu kopytka hartujemy w zimnej wodzie.

Kopytka można podawać z sałatką, mięsem, sosem jogurtowym, kozim itp. itd. Nadają się jako dodatek praktycznie do każdego dania! 

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

5 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Wypróbowany? Smakują? :) Polecam się na przyszłość! :)

      Usuń
  2. o mniam! Ale głodna się zrobiłam, a szpinak to uwielbiam:) Genialny przepis! Dzięki, na bank wypróbuję :)
    Zapraszam do siebie:) u mnie ostatnio podróżniczo :)
    fochzprzytupem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już udało się wypróbować? :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń