Szparagi - właściwości odżywcze
Szparagi - właściwości odżywcze
Sezon na szparagi czas start! Dlaczego warto jeść szparagi?
- są moczopędne - dzięki nim pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu - w sam raz podczas latem gdzie jesteśmy narażeni na puchnięcie nóg w gorące dni
- są źródłem witaminy E - dzięki niej nasz układ odpornościowy jest wzmocniony
- poprawiają trawienie i niwelują wzdęcia
- są doskonałym źródłem kwasu foliowego
- obniżają poziom cholesterolu, a dodatkowo poprawiają metabolizm
- stymulują produkcję krwi i pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych
Jeżeli ktoś nie zajada się szparagami w sezonie lub nie miał okazji ich spróbować - gorąco polecam! Naprawdę warto! W szczególności polecam szparagi zielone - pyszne!
Z ciekawostek - czy wiecie, że niektóre z warzyw są uprawiane w specjalnych warunkach aby były produktami najwyższej jakości? Dodatkowo muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, dlatego budowane są specjalne hale do przechowywania żywności i warzyw - do tego zaś potrzebne są firmy typu https://www.gulajski.pl/, które natomiast zadbają o odpowiednie systemy PPOŻ i systemy dachowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz