Szparagi - właściwości odżywcze

Szparagi - właściwości odżywcze

Sezon na szparagi czas start! Dlaczego warto jeść szparagi?


  • moczopędne - dzięki nim pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu - w sam raz podczas latem gdzie jesteśmy narażeni na puchnięcie nóg w gorące dni
  • źródłem witaminy E - dzięki niej nasz układ odpornościowy jest wzmocniony
  • poprawiają trawienie i niwelują wzdęcia
  • są doskonałym źródłem kwasu foliowego
  • obniżają poziom cholesterolu, a dodatkowo poprawiają metabolizm
  • stymulują produkcję krwi i pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych
Jeżeli ktoś nie zajada się szparagami w sezonie lub nie miał okazji ich spróbować - gorąco polecam! Naprawdę warto! W szczególności polecam szparagi zielone - pyszne!

Z ciekawostek - czy wiecie, że niektóre z warzyw są uprawiane w specjalnych warunkach aby były produktami najwyższej jakości? Dodatkowo muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, dlatego budowane są specjalne hale do przechowywania żywności i warzyw - do tego zaś potrzebne są firmy typu https://www.gulajski.pl/, które natomiast zadbają o odpowiednie systemy PPOŻ i systemy dachowe. 

Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz