Kruche ciastka przepis
Kruche ciastka - przepis
Kruche ciastka słodko-słone są pyszną przekąską na II śniadanie.
Zapach niesmamowity, tak samo jak i smak! ☺
Składniki:
✧ 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
✧ 200g masła
✧ 50ml jogurtu
✧ 3 jaja
✧ 1 żółtko (białko do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem)
✧ 1/3 szklanki ksylitolu
✧ 1 płaska łyżeczka soli morskiej
✧ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- twarde masło połam na części, dodaj mąkę i pozostałe składniki
- wszystko posiekaj nożem, następnie zacznij wygniatać masę
- gdy masa będzie się kleiła dodaj jeszcze mąki, aż całość będzie zwarta i nie lepiąca
- włóż ulepione ciasto do lodówki na 30minut
- po wyjęciu partiami wałkuj ciasto i wykrawaj ulubione kształty ciasteczek
- przed włożeniem do piekarnika, górną część ciasteczek posmaruj delikatnie białkiem,
- piecz w temp.180 stopni przez ok.10minut, aż ciasteczka podrosną i się zarumienią
SMACZNEGO!
Mniam! Pyszności...
OdpowiedzUsuń