Szybkie jaglane ciasto


Szybkie jaglane ciasto - przepis

Przepyszne, dietetyczne i delikatne ciasto, dla osób, które wykluczają 
w swojej diecie gluten oraz białka mleka krowiego i oczywiście nie tylko dla alergików... Pokochacie to ciasto ! :)
 
Składniki:

- 2 saszetki kaszy jaglanej/szklanka kaszy jaglanej;
- 4 łyżki erytrolu;
- 2 łyżeczki miodu;
- 1,5 szklanki napoju ryżowego;
- 1,5 szklanki wody;
- 1 budyń waniliowy bez cukru;
- 2 jaja;
- 3 łyżki mąki kukurydzianej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- garść żurawiny;
- garść orzechów brazylijskich;
- 1 łyżka nasion chia.

Sposób przygotowania:

- do garnka wlej wodę i napój ryżowy, dodaj erytrol i miód, gotuj na wolnym ogniu dosypując kaszę jaglaną - całość gotuj ok.20 minut co całkowitego wchłonięcia;
- do lekko ostudzonej kaszy dodaj budyń, wbij jaja, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia - całość zblenduj;
- do masy dodaj garść żurawiny oraz posiekanych orzechów brazylijskich - całość wymieszaj;
- masę przełóż do okrągłej formy (wysmarowanej olejem kokosowym) i piecz 45 minut w 170 stopniach, aż ciasto się zarumieni.






UWAGA! Zniżka 5% na produkty Agnex dla Moich czytelników na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Share this:

JOIN CONVERSATION

8 komentarze:

  1. Wygląda cudnie, musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Jest pyszny :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Wydaję się proste w wykonaniu. Zapisałam spróbuję zrobić. Choć chwilę poczeka w kolejnę bo teraz mam ambitny plan zrobić fit karpatkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szybciutko się robi a ciacho wychodzi gęste i wilgotne. :)

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę dobrze! Czy możesz coś więcej powiedzieć o napoju ryżowym, bo rozumiem, że nie chodzi o mleko ryżowe, tylko o coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mleko lub napój ryżowy - napój ryżowy również można kupić w sklepach ze zdrową żywnością - to jest po prostu "mieszanka" ryżu z mlekiem, najczęściej wzbogacany witaminami - zwróć proszę zawsze uwagę na skład, aby nie był dodatkowo dosładzany i nie posiadał zbędnych wzmacniaczy smaku.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie zdrowe ciasta. Pysznie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Polecam przechowywać w lodówce po upieczeniu - jest wówczas jeszcze lepsze!

      Usuń