Sekret ciasta na pizzę - TOP 3

 Sekret ciasta na pizzę

Zastanawialiście się kiedyś jak zrobić ciasto na domową pizzę tak aby smakowało tak jak we włoskiej restauracji? Otóż powiem Wam mój sekret na ciasto do pizzy! 

1. Ciasto musi być odpowiednio wyrobione, w odpowiednio ciepłej temperaturze, a składnik jakim jest oliwa powinien być dodany gdy już prawie nasze ciasto jest ugniecione i gotowe do wyrośnięcia.

2. Oprócz tego, że oliwę dodajemy do wyrobionego już ciasta, pamiętajcie o tym, aby użyć mąki 00 - to jest najważniejsze! Ja tego typu mąkę kupuję w sieci Kaufland.

3. Ciasto po wygnieceniu musi być przechowywane w ciepłych warunkach. Mitem jest, że musi bardzo długo rosnąć - moje ciasto wystarczy, że rośnie nawet do 45 minut i jest gotowe!

Ostatnia wskazówka... w miarę możliwości możecie podgrzewać blachy, które później wykładacie ciastem. Dzięki temu ciasto jest chrupkie i unikamy zbyt słabego opieczenia ciasta od spodu.

Pamiętajcie również, że sekretem pysznej pizzy są oprócz ciasta - składniki! Nie ma dobrej pizzy z byle jakimi składnikami... dlatego ja do swojej pizzy dodaję składniki najwyższej jakości i co ważne, co najmniej 3 rodzaje sera.

Dla zapominalskich, przypominam składniki na moje ciasto do pizzy:

Składniki:

- 4 szklanki mąki

- 6 łyżek oliwy z oliwek

- 2 łyżeczki soli

- łyżeczka cukru

- 1/4 świeżych drożdży

- 1 szklanka wody

Smacznego!


Niestety wielu z nas, w obecnej sytuacji epidemiologicznej nie korzysta z ofert restauracji, zatem coraz więcej osób stara się przygotowywać wykwintne i wyszukane dania w domowym zaciszu. Jeżeli jednak jesteś przedsiębiorcą i posiadasz restaurację i chcesz ją wypromować, nie możesz zapominać o tym jak bardzo ważne jest pozycjonowanie stron Internetowych. Takie usługi oferuje afterweb

Czekam na komentarze czy udało Wam się zrobić pizzę marzeń z pysznym, chrupiącym ciastem!

Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz