Bezglutenowe ciasteczka z amarantusem


Bezglutenowe ciasteczka z amarantusem

Bardzo prosty i błyskawiczny przepis na przepyszne ciasteczka z mąką amarantusową z nadzieniem jagodowym.

Składniki:
- 1 szklanka mąki amarantusowej;
- 1 szklanka mąki bezglutenowej;
- 1 łyżka nasion chia;
- 4 łyżki wiórek kokosowych;
- 1 gruszka;
- 100g żurawiny;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- 4 łyżki oleju rzepakowego;
- 2 jaja;
- 1 szklanka wody;
- 1/3 szklanki cukru/ksylitolu;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- konfitura jagodowa bądź o innym ulubionym smaku.


Sposób przygotowania:

- mąki, żurawinę, nasiona chia, wiórki kokosowe dodajemy do miski i mieszamy;
- gruszkę obieramy i kroimy na drobne kawałeczki - następnie wsypujemy do mąki;
- olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, a następnie dodajemy do miski, w której znajdują się mąki - następnie dodajemy olej rzepakowy, jaja, cukier/ksylitol, wodę oraz sodę oczyszczoną;
- wszystko intensywnie mieszamy, następnie masę nakładamy łyżką w okrągły kształt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia -  staramy się robić na środku ciasteczka mała dziurkę - do dziurek wkładamy odrobinę ulubionej konfitury;
- gdy wszystkie ciasteczka mamy ułożone wraz z dodaną konfiturą, wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

SMACZNEGO!


Desery słodzone ksylitolem

Share this:

JOIN CONVERSATION

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają - pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne od pierwszego kęsa! ♥♥♥ Dziś zrobiłam pierwszy raz, domownicy są wniebowzięte. Dziękuję za świetny przepis. :*

    OdpowiedzUsuń