Tarta jagodowa z budyniem

Tarta jagodowa z budyniem

Przepis na szybką tarte z jagodami i budyniem:
- czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 200g masła;
- 2 szklanki mąki żytniej;
- 1 łyżka mąki kokosowej;
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie);
- 1/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu;
- szczypta soli;
- 1 jajo;
- 3 szklanki jagód;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- budyń 80g waniliowy.




Sposób przygotowania:
- mąkę żytnią wsypać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodać zimne masło pokrojone w kostkę - rękoma wygnieść masę, dodać jajo i cukier/ksylitol - całość wygniatać tak długo aż powstanie jednolita całościowa masa;
- naczynie na tarte wysmarować masłem i włączyć piekarnik na 170 stopni, aby się nagrzał;
- ciasto podzielić na 2 części - jedną włożyć do zamrażarki, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć spód formy do tarty ugniatając palcami;
- włożyć na chwilę spód do piekarnika i w tym czasie jagody wymieszać z mąką kokosową oraz wiórkami (można bez wiórek) i łyżką ksylitolu/cukru pudru;
- ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu - na mleku lub na wodzie lub na napoju ryżowym;
- wyjąć z piekarnika spód (powinien lekko się podpiec), następnie wysypujemy całość jagód, na to wlewamy masę budyniową, a na samą górę (wierzch) ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki, aby powstała smakowita kruszonka;
- na koniec włożyć do piekarnika i piec 40 minut, aż tarta się zarumieni.

SMACZNEGO!







Słodkości z mąki kokosowej

Share this:

JOIN CONVERSATION

3 komentarze:

  1. Pokusiło mnie ten przepis :) chyba wypróbuję :)
    zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń