Dieta bez chleba - dieta cud?


Dieta bez chleba - dieta cud?

Co o tym sądzicie? Uważacie, że jak nie będziecie jeść chleba to jest to najlepsza dieta na świecie i szybko się schudnie? Nic bardziej mylnego!

Wszystko zależy od tego, kiedy będziecie tego chleba unikać i czym go zastępować. :) Jeżeli zamiast kromki razowego pieczywa będziecie jeść kilka kromek tzw. chrupkiego pieczywa... wyjdzie na to samo, a nawet gorzej. Jeżeli zamiast kromki razowego pieczywa będziecie zjadać o wiele większą kolację czy śniadanie, aby uniknąć głodu zaraz po zjedzeniu... wyjdzie również na gorzej.
Jak i kiedy najlepiej unikać chleba? Zdecydowanie na kolację lub czasami na śniadanie, ale tylko wtedy gdy jemy typowo białkowe śniadanie.
Dlaczego na kolację? Kolację zazwyczaj jemy w późniejszych godzinach wieczornych, kiedy nasz metabolizm zwalnia i nie spalamy dużo kalorii, zatem właśnie wtedy ograniczmy je - oczywiście wtedy, gdy chcemy dbać o linię lub po prostu od czasu do czasu ograniczyć kalorie. Jeżeli natomiast jesteś sportowcem lub osobą, która absolutnie nie powinna być na diecie redukcyjnej, nie musisz unikać pieczywa, jeżeli nie masz żadnych dolegliwości z nim związanych. Pamiętaj, że jeżeli musisz być na diecie łatwostrawnej, spokojnie możesz jeść chleb biały, natomiast dla osób, które mają problemy z pracą jelit czy są na diecie, powinni wybierać pieczywo razowe lub pełnoziarniste. Podsumowanie? Wcale chleb nie jest taki zły, jeżeli będziemy go zjadać w odpowiedniej porze i w odpowiedniej ilości.


Tak naprawdę wszystkie dania węglowodanowe są wysokokaloryczne, a jeszcze bardziej kaloryczne są wtedy, gdy zjemy ich dużą porcję - to jest wręcz oczywiste. Dlatego dbajmy nie tylko o to co jemy, ale również o odpowiednie spalanie tych kalorii (np. spacerem, jazdą na rowerze) i wspomaganie trawienia (np. dodawanie odpowiednich ziół czy wypijanie od czasu do czasu lampki wina do sytego obiadu). Gorzej jak lampka wina przekształci się w większe ilości :) - wtedy już potrzebne nam dodatkowe spalanie kalorii i alkomat - najlepiej od PROMIL-LAB - sprawdzone i polecane. Jak zawsze powtarzam, umiar jest potrzebny we wszystkim, bo co za dużo, to nie zdrowo!

Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Ciekawie przedstawiony temat. Kiedyś jadłam więcej chleba, jednak moja redukcja wyszła tak sama z siebie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na mnie działa pdstawienie pieczywa, po kilku dniach mniejszy brzuch i zawsze mniej na wadze

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze, ja również jak jem mniej pieczywa czuję się lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż, społeczeństwo bardzo mocno uzależnione jest od chleba, co można postawić za jedną z przyczyn problemów z wagą. Pieczywo jasne to zło w czystej postaci, ale mało kto ma tego świadomość.

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe życie jem chleb i nie mam problemów z wagą...

    OdpowiedzUsuń