Spaghetti bolognese z kaparami
Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- makaron spaghetti
- 1l przecieru pomidorowego
- 500g mięsa mielonego z szynki
- 200g pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego
- 1 cebula
- słodka papryka (przyprawa)
- oregano
- majeranek
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- kapary (2 łyżki)
- rukola (garść)
Sposób przygotowania:
- mięso usmaż na oleju rzepakowym Wielkopolskim, doprawiając według uznania solą morską, świeżym pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką,
- usmażone mięso przełóż do garnka,
- na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki - dodaj je następnie do mięsa,
- ponownie na tej samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych składników w garnku,
- do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając,
- w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu,
- na ugotowany makaron dodaj sos, posyp każdą porcję kaparami oraz rukolą.
SMACZNEGO!
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Jest przepyszne, polecam. ;)
Usuń