Przedstawiam Wam przepis na dietetyczną pizzę...dlaczego?
Przede wszystkim użyłam mąki pełnoziarnistej, dodałam mało sera (bo to on jest bardzo kaloryczny) oraz sporządziłam warzywny sos, który służy do wysmarowania spodu pizzy. :)
Ciasto do pizzy może być puszyste i grube oraz cienkie i chrupkie :) W zależności od tego jak rozłożymy i rozwałkujemy ciasto!
Przede wszystkim użyłam mąki pełnoziarnistej, dodałam mało sera (bo to on jest bardzo kaloryczny) oraz sporządziłam warzywny sos, który służy do wysmarowania spodu pizzy. :)
Ciasto do pizzy może być puszyste i grube oraz cienkie i chrupkie :) W zależności od tego jak rozłożymy i rozwałkujemy ciasto!
Tym razem moja pizza jak widać na zdjęciu jest cienka, a ciasto delikatne i przede wszystkim nie opadające. Choć przyznam, że czasami mam ochotę na puszystą pizzę na grubym cieście. :)
Przepis na ciasto (2 grube pizze lub 4 cienkie):
- 5 szklanek mąki pełnoziarnistej lub wersja druga "nie dietetyczna": 5 szklanek mąki pszennej;
- 4 łyżki oliwy;
- 2 szklanki wody przegotowanej;
- 3/4 świeżych drożdży;
- 1 i 1/2 łyżki cukru;
- 3 łyżeczki soli morskiej.
Przepis na sos do spodu pizzy:
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia cukinia;
- 1 przecier pomidorowy;
- 1/2 pora;
- 1 pomidor;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oregano;
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- świeże liście bazylii.
- świeże liście bazylii.
Przygotowanie ciasta:
- do miski przesypujemy mąkę, cukier, sól oraz oliwę;
- 2 szklanki wody przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, aż będzie letnia, dodajemy wówczas pokruszone drożdże;
- ciepłe drożdże z wodą dodajemy do pozostałych składników w misce (mąki, oliwy itp.) i delikatnie wyrabiamy ciasto;
- ciasto wyrabiamy tak długo aż składniki będą połączone a ciasto jednolite, jeżeli będzie się za bardo lepiło do rąk, możemy podsypać jeszcze mąki.
Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.30min aż urośnie. :)
Przygotowanie sosu:
- marchewkę i cukinię obieramy - marchewkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody a cukinie wsypujemy na patelnię;
- marchewkę gotujemy tak długo aż zmięknie;
- pozostałe warzywa czyli por i pomidor kroimy i dosypujemy do cukinii;
- warzywa na patelni delikatnie smażymy i dodajemy wszelkie przyprawy do smaku, a następnie dolewamy szklankę wody aby zmiękły i się poddusiły;
- ugotowaną, miękką marchewkę i miękkie warzywa z patelni dodajemy do przecieru pomidorowego razem z listkami bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę, następnie dodajemy oregano, posiekane ząbki czosnku, sól morską i pieprz ziołowy. Do smaku można dodać również inne zioła np. bazylię czy rozmaryn.
Jeżeli chcemy mieć grube i puszyste ciasto - wyrośnięte ciasto należy podzielić na pół, wówczas wyjdą 2 puszyste pizze o rozmiarze typowej blachy z piekarnika :), bądź oczywiście można formować ciasto na okrągłą pizzę lub romantycznie w kształcie serca.. :)
Jeżeli chcemy mieć cienkie ciasto - wyjdą z tego przepisu mniej więcej 4 pizze na cienkim spodzie w zależności oczywiście od rozmiaru jaki zrobimy.
Gotowe wyrośnięte ciasto wałkujemy podsypując mąką i formujemy na kształty jakie chcemy. Ciasto smarujemy sosem warzywnym, a na sos dodajemy dowolne składniki czyli np. ser, salami, pieczarki. :)
Pizzę pieczemy 15-20minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Smacznego! :)
świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńŚwietnie się prezentuje i na pewno tak też smakuje :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :) Tak, smakuje pysznie! :)
UsuńDzięki Minttaste! Kolejny Twój świetny pomysł z kształtem pizzy ;) Wykorzystam do zrobienia niespodzianki mężowi.
OdpowiedzUsuńOczywiście - mężowi na pewno się spodoba! :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie.
Usuń